marți, 30 iulie 2013

Pillsbury - Tarrasch

Hastings, 1895
(Queen’s Gambit Declined)


Povestea lui Harry Nelson Pillsbury este remarcabilă. În 1895, el a călătorit în Europa pentru a concura în primul său turneu internațional - și a câștigat, în faţa unor nume mari precum: Lasker, Tarrasch și Chigorin. Deși era un jucător care participa
frecvent şi cu succes la turnee, el nu a obținut niciodată meciul contând pentru titlul mondial pe care îl cauta, iar moartea sa timpurie în 1906 a lipsit lumea de unul dintre cei mai mari jucători săi. Printre altele, Pillsbury a dovedit valoarea Gambitului Reginei într-o epocă în care altceva decât 1.e4 e5 era deseori catalogat drept bizar.

Se părea că supremaţia pionilor Negrului de pe flancul Reginei îi vor aduce acestuia câştig de cauză, însă Pillsbury a dovedit că piesele active ale Albului sunt mai importante. Albul şi-a consolidat constant poziţia, încetinind astfel avansul Negrului. Pe final părea că strategia Negrului va fi câstigătoare fiindcă a reuşit trecerea unui pion, însă toate piesele Albului erau poziţionate pentru atac asupra Regelui. Rezultatul, un mat de toată frumuseţea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.