luni, 15 iulie 2013

Chigorin - Pollock

New York, 1889
(Giuoco Piano – Evans Gambit)


Deși a demonstrat că multe dintre ideile sale sunt cu mult înaintea timpului său, Chigorin a fost recunoscut la vremea sa mai ales drept un atacator feroce. Aici el utilizează de una din armele sale preferate, gambitul Evans. În acele vremuri,
"poziția normală" din Evans era o apărare populară, abia mai târziu s-a realizat că, eliminarea mutării Bc4 este în principiu de dorit, căci Negrul în situaţia în care nu şi-a finalizat dezvoltarea nu își poate permite să piardă timp.
Negrul a eliminat Calul intruziv de la e6 cu 25...Bxe6, dar pionul care îl înlocuiește este cel puțin la fel de enervant. Ar trebuit jucat 23 ... Nf8.
Cu toate piesele negre legate - Calul trebuie să protejeze pion din g7, iar Regina și Tura sunt implicate în apărarea pionului din d6 - Albul deschide linii către Regfele Negru prin avansarea unui pion la e5.
Nu era mai bună nici mutarea 32 ... dxe5, pentru că ar fi urmat 33.Rd8 (ameninând e8Q +) Nxe7 34.Qxg7 + KE6 35.Nxe7, și nu există nici o apărare bună pentru f4-f5 mat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.